Madensuyu – Breathe Sail On

Het beklemmende gevoel van te weinig ruimte te hebben. Sommige zullen het misschien ervaren hebben wanneer het drummen is bij een optreden of er te weinig plaats is in een lift. Stel je voor dat je dag in dag uit in een veel te klein appartement in een grote grijze woonblok moet wonen en dat dan nog eens in abominabele omstandigheden. Dat is exact het thema van een documentaire waar dit nummer de soundtrack van is.

In concreet gaat het over drie oude woontorens in Gent die ondertussen afgebroken zijn. Er woonde oude mensen, arme mensen en ook wel soms gehandicapte mensen. Van het nummer en de clip krijg je dat beklemmende gevoel, samen met een dualiteit tussen verdriet en geluk.

De clip begint met een oudere meneer die in het dialect zegt dat als je veel vogels in eenzelfde volière steekt, ze elkaar dood pikken. Wanneer je daarna de beelden van het Gentse duo die in deze woontorens spelen laat zien, komt de boodschap direct over. Ook de tekst laat niet aan de verbeelding over: “Gotta get down, and I’m gone”.

Maar toch is er een hoopvolle boodschap in. “Breathe, sail on”. Blijf ademen, blijf verder gaan, ondanks de beklemmende ruimte. Ook een gepensioneerde meneer, waarschijnlijk verhuld in eenzaamheid, die op de muziek een “solo dance” uitvoert, draagt bij aan het beeld. De sterren uit de clip zijn dan ook de bewoners van deze woonblok die zich toch weten te amuseren op de muziek.

Het Gentse duo PJ Vervondel en Stijn De Gezelle slaagt er met erg weinig middelen altijd in om op een hevige manier op zijn publiek in te hakken. Het is een beetje alternatief en je moet open staan voor het bewust spelen van valse noten. Toch slaagt Madensuyu erin om met deze noise in je hoofd door te dringen.

Veel fans vinden het inwisselen van de gitaar voor de piano een minder geslaagde vernieuwing, maar toch blijft het indrukwekkend hoeveel power er uit een piano kan komen. Maar ook de drums blijven enorm goed. Dat al dit muzikaal geweld uit slechts twee muziekinstrumenten komt, is gewoonweg cool.

Het beklemmende gevoel komt vooral uit in de zangpartij waar ze lijken hopeloos naar adem te happen. Wanneer ze op het einde het nummer al schreeuwend afsluiten, lijkt de aanklacht tegen het maatschappelijke fenomeen alvast duidelijk.

Breathe Sail On is een top nummer, maar het vergt een open-minded kans en een paar keer luisteren voor je helemaal het nummer in duikt. Wat mij betreft alleszins wel de moeite waard om die tijd er in te steken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s