Gavin James in Het Depot

“Hey”, waarop het publiek “La La La La La” op antwoordt. Nog niet veel meegemaakt dat een artiest zelf oprecht staat te kijken van “wat doet het publiek hier nu allemaal?”. En toch heeft Gavin James het helemaal zelf afgedwongen door een fantastisch concert te geven.
In het begin was het nog georkestreerd en deed het publiek rustig mee met de band, maar wanneer ze voor de derde keer het podium afgingen leek het toch echt wel de bedoeling dat het gedaan was. Maar het publiek bleef doorgaan, al klappend en heel de tijd dezelfde “hey” herhalend. Het moet zo’n 5-tal minuten geduurd hebben, zonder enige weerklank van op het podium. De band is dan toch nog maar eens terug gekomen om op een spetterende manier de laatste noten uit hun lijf te zingen.

Het begon al met mythisch tromgeroffel en lampen die net als kaarsjes de zaal verlichtte. De band begon er op te spelen en de lichten gingen met een flits te zaal in onder impuls van een uitstekende drummer. Wanneer Gavin James opkwam, begon de show natuurlijk echt. Het optreden pakte je direct bij de adem met deze coole start.

Op voorhand had ik een beetje schrik dat het misschien wat te eentonig of te eenzijdig zou zijn. Maar de afwisseling tussen zachtere nummers waar hij alleen en akoestisch speelde, met de up-tempo nummers met de band maakte het geheel boeiend om naar te luisteren.

Wat vooral ook opviel was het plezier waarmee hij op het podium stond. Hij was één bron energie. Je merkte dat aan het feit dat het een spraakwaterval was tussen de nummers door. Hij zocht heel erg veel connectie met het publiek. Dat was soms wel wat minder te verstaan, door het Iers accent en door het feit dat hij in al zijn enthousiasme heel erg snel praatte. Hoe dan ook was het heel erg aanstekelijk.

Muzikaal zaten er regelmatig foutjes in. Zo speelde Gavin James soms zelf foutjes op de piano, was de geluidaansluiting van de bas gedurende 2 nummers kapot, kraakte de piano af en toe, moest een assistent regelmatig gitaar komen bijstellen en oortjes komen goed steken, … De oorzaak daarvan ligt mee aan het feit dat het de eerste keer was dat de band samen op een podium stonden. Door hun enthousiasme vergaf het publiek hen dat altijd zeer snel.

Bovendien zit het muzikaal kwalitatief heel erg goed. Zijn stem is samen met zijn muziek live nog pakkender, de gitaarsolo’s zijn cool om te horen, de pianist begeleidt Gavin super mooi, de Braziliaanse bassist geeft alles een bepaalde swag en de drummer hield het publiek altijd alert. Vooral van de drummer was ik onder de indruk. Maar concluderend kunnen we dus echt wel zeggen dat zijn band hem sterker maakt. Houden dus, alleen de klanktechnische foutjes er proberen zo rap mogelijk uit te krijgen.

Alles had ook iets heel gezellig. Het was maar in een halve zaal van Het Depot, en dat was niet eens uitverkocht. Pak dat er al bij al een vijftigtal mensen stonden te luisteren. Je had daardoor precies het gevoel dat hij bijna alleen voor u aan het optreden was.

Hij heeft tijdens het optreden ook heel erg veel nieuwe muziek gespeeld. Vaak zorgt dat bij optredens voor minder sfeer, dat was echter niet het geval. Nieuw nummer na nieuw nummer werd altijd heel positief onthaald. Hij bedankte het publiek daar ook veelvuldig voor. De nieuwe nummers zijn dan ook een welkome verbreding van zijn genre. Zo zijn er ook een paar nummers die kunnen uitdraaien tot een hit, maar die tot nu toe nergens te horen zijn. Ik kijk er alvast naar uit.

Zijn stijl is erg vergelijkbaar met Kodaline en Ed Sheeran. Maar sommige nummers waren volledig in de stijl van Coldplay.

Concluderend kunnen we dus stellen dat zijn warme persoonlijkheid, het enthousiasme van de groep, de pakkende rustigere nummers, de leuke opzwepende melodieën en een fantastische band het publiek helemaal heeft kunnen inpakken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s