Childish Gambino – This Is America

Een statement, dat kunnen we deze single wel noemen. Vermoedelijk is dat één van de redenen waarom hij zo trending is. Hij geeft een boodschap over hoe het Amerika er  vandaag uitziet en dat met een geniale clip, subtiele teksten en een muzikaal verrassende combinatie van typische zwart-Amerikaanse muziek namelijk gospel en rap.

Gedurende het hele nummer wisselen een zwart-Amerikaans gospelkoor af met Donald Glover die onder zijn alter ego Childish Gambino alles aan elkaar rapt. Het contrast tussen deze twee muziekstijlen is heel erg groot. Het vrolijke van de gospel staat lijnrecht tegenover de donkere rap.

Het gospelgezang geeft een hoopvolle en moedige vibe aan het nummer. Het lijkt de zwarte bevolking te motiveren om te feesten en te gaan halen waar het recht op heeft. Deze muziekstijl straalt vrolijkheid uit en dat zie je ook wanneer het tienkoppig koor in de clip staat te zingen.

De rap slaat dat allemaal neer. Het zegt genoeg dat de overgangen tussen deze stukjes gebeurd met geweerschoten. Hij schiet het hele gospelkoor neer met een automatisch machinegeweer. Amerika wordt erg dramatisch geschetst in de stukken rapThis is Amercia, is niet voor niets de titel. Al het gedans en het dragen van chique kledij is voor hem een tool om zich te laten gelden. En dan is er nog niet gesproken over alle verwijzingen naar het wapendracht. Hij schetst een erg negatief beeld.

Ook de politie krijgt een veeg uit de pan. In het stuk waar zijn stem met computereffecten is aangepast, loopt hij weg van de politie. Samen met de beat doet dat deel wel erg denken aan nummers die Kayne West gemaakt heeft. Dat alles maakt het  natuurlijk een heel erg rijk nummer, met veel variatie.

Wanneer ik het nummer in eerste instantie beluisterde, was ik niet direct verkocht. De diepgang en variatie dat het nummer heeft, haalde me echter helemaal over de streep. Nu staat hij gewoon te schitteren als een veel gedraaid nummer in mijn playlist.

Het nummer heeft geboomd op YouTube. Op zeer korte tijd haalde het heel erg veel views. Dit heeft veel te maken met het nummer op zich, de veelzijdige persoonlijkheid van de rapper, maar zeker ook met de videoclip.

Er zijn enorm veel betekenissen te vinden in de clip en daar is op sociale media en in menig café lustig over gepraat. Het is dan ook één van de betere clips die ik al gezien heb. Er is veel voer voor speculatie over de betekenis. Onderstaand filmpje legt al veel uit, maar er valt zeker nog meer te ontdekken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s