Kodaline – In a perfect world

Kodaline is niet zomaar een band, ze zijn ook ‘life speakers‘. Dat is de reactie op YouTube die het hoogst genoteerd staat bij het nummer One Day waarmee de plaat van start gaat. Een mooie samenvatting van wat Kodaline probeert te doen in hun eerste album. Ze beschrijven de realiteit van het leven al is dat af en toe met een vleugje dramatiek erbij.

De stem van zanger Stephen Garrigan kan heel erg veel mensen ontroeren. Bij de lagere tonen blijft hij meestal heel erg sober en klein. Hij beschikt ook over een mooie kopstem waar hij mee kan uitpakken. Dit vloeit op een zeer natuurlijke wijze in elkaar over, waardoor elk woord op een pakkende manier overkomt.

Van de teksten gaan je haren recht opstaan. Je kan je direct voorstellen waarover het gaat, zonder dat dit noodzakelijk letterlijk benoemd wordt. All I Want is het nummer dat het meeste van een ballade wegheeft. Als je de clip hiervan ziet in combinatie met het beluisteren van de tekst, begin je zelf te reflecteren over je houding in de maatschappij. Het doet je over je eigen bijdrage aan een ideale wereld nadenken.

Het leuke aan dit album is de afwisseling. Ondanks dat alles zich ongeveer in dezelfde stijl zich bevindt, kan je de groep toch vergelijken met verschillende artiesten als Coldplay, Mumford & Sons, Maroon 5, The Lumineers, … Het nummer Love Like This  gaat zo heel erg richting Mumford & Sons. Ook de ukulele en de mondharmonica dragen bij aan het opvallende van dit nummer.

De rust van de indie-rock maakt dat het heel erg aangenaam is om naar te luisteren als achtergrondmuziek wanneer je aan het werken bent. Het is muziek dat de combinatie heeft om boeiend genoeg te zijn en je tegelijkertijd niet af te leiden.

Tegelijkertijd zijn er veel nummers die een tof refrein waardoor ze heel goed meezingbare factor hebben. Tijdens de live-versie van het nummer high hopes , zingt het publiek de eerste strofes van het liedje volledig mee.

Het leuke aan een album is natuurlijk dat de combinaties van de nummers een meerwaarde biedt. Speciaal is dat bij dit nummer misschien niet, maar voor je het weet zit je alleszins aan het einde van het album en merk je dat je helemaal bent opgeslorpt door het pakkende van het album.

Van het album zijn er een heel aantal nummer als single uitgebracht. De bekendste zijn All I Want en High Hopes. Ze hadden echter nog andere nummers als single kunnen uitbrengen, daarvoor staan ze op zich ook sterk genoeg.

Het album werd met gemengde gevoelens onthaald. Al moet ik zeggen dat ik zeer grote fan ben van dit album dat binnen het indie-rock één van de betere is die ik al gehoord heb.

 1. One Day (single)
 2. All I Want (single)
 3. Love Like This (single)
 4. High Hopes (single)
 5. Brand New Day (single)
 6. After The Fall (single)
 7. Big Bad World
 8. All Comes Down
 9. Talk
 10. Pray
 11. Way Back When
 12. The Answer (luxe-versie)
 13. Perfect World (luxe-versie)
 14. Lose Your Mind (luxe-versie)
 15. Latch (iTunes-exclusief)
Advertenties

1 Comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s